Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Βιβλίο: Ο χειρότερος «φίλος» του Υπουργείου Παιδείας

Δήλωση
των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων- Κινήσεων-Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Καλούση Ακρίτα 6974750410
Παπασπύρου Νίκο 6975308409
Mail: paremvasisdoe@gmail.com, www.paremvasis.gr
19/7/2011




Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις επιταγές της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, οδηγεί τη δημόσια εκπαίδευση, μέσα από την υποχρηματοδότηση, στην συνεχιζόμενη υποβάθμισή της,  στην πλήρη απαξίωση της. Στόχος τους το δημόσιο σχολείο να λειτουργεί  με όρους αγοράς, αλλά και η ιδωτικοποίηση μέρους ή όλων των λειτουργιών του. Στα πλαίσια αυτά καταργήθηκε ο ΟΕΔΒ και η έκδοση των σχολικών βιβλίων παραδίνεται στα χέρια ιδιωτικού φορέα. Και βέβαια με οικονομικό κόστος πολλαπλάσιο για το δημόσιο!
Επίσης ενώ έπρεπε εδώ και καιρό να είχε αρχίσει η διαδικασία εκτύπωσης 45 εκατομμυρίων διδακτικών βιβλίων, μέχρι την ώρα αυτή δεν έχει δοθεί καμία σχετική εντολή. Απ’ ότι φαίνεται  στη νέα σχολική χρονιά θα υπάρχει έλλειψη όχι μόνο  δασκάλων, δασκάλων ειδικοτήτων και  νηπιαγωγών, αλλά και βιβλίων για τους μαθητές. Εκτός  αν η  κ. Διαμαντοπούλου έχει στο μυαλό της όντως  ένα σχολείο που θα μένει η τσάντα στη τάξη, μιας και οι μαθητές και οι μαθήτριες δε θα έχουν να βάλουν τίποτα μέσα σ’ αυτή!
Με αυτόν τον τρόπο εντείνεται ακόμα περισσότερο η ταξικότητα στην εκπαίδευση, τα παιδιά χάνουν την επαφή τους με το βιβλίο και το διδακτικό εγχειρίδιο, με αποτέλεσμα την  ημιμάθεια και την αποσπασματική γνώση. Παράλληλα  με τη μη έγκαιρη παράδοση των βιβλίων στα παιδιά, η παροχή  νέων εξειδικευμένων γνωστικών αντικειμένων χωρίς αλληλουχία μεταξύ τους, και η συνακόλουθη διεύρυνση του εργασιακού τους ωραρίου, τα οδηγεί στο να γίνουν απλοί χρήστες της νέας τεχνολογίας μέσω της ανάπτυξης περιορισμένων δεξιοτήτων και όχι κάτοχοι μιας ολόπλευρης  και ολιστικής γνώσης.
Στα πλαίσια του «νέου σχολείου», το βιβλίο φαίνεται ότι δε είναι απαραίτητο, αφού σκοπός του υπουργείου είναι να περιορίσει ακόμη περισσότερο το κόστος για τη δημόσια εκπαίδευση και ν’ απαλλάξει εκτός των άλλων και τον κρατικό προϋπολογισμό από τη δαπάνη έκδοσης των διδακτικών βιβλίων. Αυτό φαίνεται να είναι ο στόχος του και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού καταργεί τη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων από το 2014 και μετά. Έτσι οι μαθητές, οι γονείς και οι φοιτητές θα πρέπει να στραφούν στο διαδίκτυο, αφού μόνο μέσω αυτού και των φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων μπορούν να υποκαταστήσουν τα διδακτικά  εγχειρίδια, φυσικά με δικό τους κόστος.
Επιπλέον, με την ιδιωτικοποίηση του ΟΕΔΒ και την παραπέρα εκχώρηση της έκδοσης  των παρεχόμενων σχολικών βιβλίων σε μεγαλοεκδότες, το πάρτι της κερδοφορίας τους συνεχίζεται με ακόμη  ευνοϊκότερους όρους από ότι έγινε με τα νέα βιβλία το 2006.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ  σε κοινή δράση με την ΟΛΜΕ να απαιτήσει από το υπουργείο :
•    Να πάρουν έγκαιρα τα βιβλία τους το Σεπτέμβρη όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες
•    Να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
•    Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΕΔΒ και να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο αυτός την έκδοση των διδακτικών σχολικών βιβλίων.
•    Να προχωρήσει σε κοινή σύσκεψη με την ΟΛΜΕ και το σωματείο εργαζομένων στον ΟΕΔΒ, με στόχο  την κοινή δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου