Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες δε θα περάσουν!ΟΛΟΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ, 11.00 πμ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με ένα νέο μίνι Μνημόνιο, μέσα στο καλοκαίρι, συνεχίζεται η πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας του κόσμου της εργασίας από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ.
H συγκυβέρνηση μέσα σε ένα απόγευμα ανακοίνωσε την κατάργηση 46 από τις 110 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ  βγάζοντας σε διαθεσιμότητα-απόλυση2.500 εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης. Οι 2.500 καθηγητές εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο που περιλαμβάνει με βάση τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο πρωινό του mega: «4.200 δημόσιοι υπάλληλοι στην δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αθροιστικά, συνολικά μιλάμε, και 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους. Οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί που θα περάσουν από επανέλεγχο όλων των δικαιολογητικών τους θα βγουν σε διαθεσιμότητα στη δεύτερη φάση της κινητικότητας δηλαδή το Σεπτέμβριο, μαζί με άλλους 1.500 εκπαιδευτικούς που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, 2.000 υπαλλήλους υπουργείων και 1.250 ακόμα υπαλλήλους που θα αναζητηθούν στους ΟΤΑ. Στην τρίτη και τελευταία φάση της κινητικότητας που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο, θα περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους που θα προκύψουν αναλογικά από όλα τα υπουργεία». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δηλώνει πως «2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών εντάσσονται στην δέσμευσή μας για 12.500 διαθεσιμότητες, εκ των οποίων 7.500 θα είναι εκπαιδευτικοί». Ας μην ξεχνάμε πως ακολουθούν άλλες 11.000 για το 2014.

Μαζί με τους καθηγητές εκδιώκουν βίαια από το σχολείο και 20.000 μαθητές!!!

Η κατάργηση των 45 ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση σηματοδοτεί  τη  πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της. Δεν είναι τυχαίο πως οι ειδικότητες που καταργούνται είναι οι πιο μαζικές. Ο Υπουργός Παιδείας πετάει στην ανεργία 2.500 εκπαιδευτικούς και διώχνει από την τεχνική εκπαίδευση πάνω από 20.000 χιλιάδες μαθητές από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν ήδη διαλέξει (φετινή Α’ Λυκείου) ή και φοιτήσει (σημερινή Β’ και Γ’ Λυκείου) σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Οι απολύσεις ανοίγουν το δρόμο για μεγάλης έκτασης και βάθους αντιδραστική τομή στο κράτος

Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν αφορά μόνο τις απολύσεις ούτε είναι άμυνα απέναντι στις υποχρεώσεις στην τρόικα. Είναι βαθιά επιθετική κίνηση και ποιοτική τομή αντιδραστικής μεταρρύθμισης του κράτους την εποχή της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωση και το κόστος της παροχής κοινωνικών αγαθών στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση. Αυτές αναλαμβάνει να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας με στόχο την κερδοφορία του. Όποιες κοινωνικές δομές παραμένουν στο κράτος, λειτουργούν όλο και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με ανασφαλή, ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία.

Ειδικά στην εκπαίδευση

Οι καταργήσεις ολόκληρων κλάδων στην τεχνική εκπαίδευση πραγματοποιούνται λίγες ώρες μετά την παρουσία του Κ. Αρβανιτόπουλου στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του ΙΕΚ-ΑΚΜΗ (όμιλος που δραστηριοποιείται στις ειδικότητες που καταργούνται) στα οποία εξήρε το ρόλο του ομίλου στο χώρο της εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε επίσης τις καταγγελίες βουλευτών πως το σχέδιο Αθηνά για τα Πανεπιστήμια εκπονήθηκε από θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΑΚΜΗ. Η κατάργηση των ειδικοτήτων συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου στον ΕΟΠΠΕΠ  για «καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας», προσφέροντας δωρεάν ανασφάλιστη εργασία των νέων  ανθρώπων ως δώρο στους εργοδότες.
Την ίδια στιγμή, στα σχέδια είναι το εκπαιδευτικό κουπόνι-voucher, όπου ο μαθητής θα παίρνει ένα κουπόνι που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και θα το καταθέτει σε ιδιωτικά ΙΕΚ-κολέγια, γιατί όχι και ιδιωτικά σχολεία, για εκπαιδευτικές υπηρεσίες που θα καταργούνται από το δημόσιο ή θα υποβαθμίζονται γοργά. Δεν πρέπει να θεωρείται αδύνατο, να δούμε το Σεπτέμβριο να εφαρμόζεται ένα τέτοιο μέτρο για τους μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης που καταργήθηκε η κατεύθυνση που είχαν διαλέξει ή φοιτήσει ως τώρα.
Ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι και εργολάβοι καθαριότητας είναι το μέλλον που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φύλαξη και καθαριότητα των σχολείων μας.
Η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου αναφέρει ρητά πως όσοι θα απολυθούν, θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα ως ωρομίσθιοι που δείχνει πως στόχος των απολύσεων δεν είναι ο εξορθολογισμός του προσωπικού αλλά η μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο και η αντικατάσταση της από ελαστικές μορφές εργασίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα με 200 και 300 ευρώ. Η επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα και στο δημόσιο.
Είναι σαφές ότι   οι 2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών είναι η αρχή. Τα «πλεονάσματα» που θα δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις, από αυξήσεις ωραρίων, από ανατροπές στα ωρολόγια προγράμματα κατά το δοκούν, από καταργήσεις θέσεων στα ολοήμερα, οι «αδυνατούντες να μπουν σε τάξη», οι «επίορκοι», η «αξιολόγηση» είναι οι δεξαμενές που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντλήσει τις επόμενες απολύσεις.
Στο θυσιαστήριο της Τρόικα, η στυγνή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μια δύσμορφη κυβέρνηση με κοντά πόδια και μακριά χέρια, προσφέρει αίμα και δάκρυα για τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων, των τραπεζιτών, των καπιταλιστών και κάθε είδους παρασίτου της κοινωνίας.
Καμιά αναμονή, καμιά μοιρολατρία. Εδώ και τώρα οργανώνουμε την πάλη μας, ξεπερνώντας τις πλαστές διαιρέσεις μεταξύ «περίσσιων και χρήσιμων υπαλλήλων και ειδικοτήτων», μεταξύ δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα. Με πλατιά εργατική ενότητα και συσπείρωση, οργανώνουμε την πάλη μας με στόχο την ανατροπή κυβέρνησης -Ε.Ε-ΔΝΤ και κάθε άλλου επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής. Με συντονισμένο-διακλαδικό αγώνα, στηριγμένο στη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, μπορούμε να νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου