Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Για την ΑΠΕΡΓΙΑ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

   ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με επικεφαλής έναν τραπεζίτη,
δεν δικαιούται να καταρτίζει προϋπολογισμό
ΑΠΕΡΓΙΑ  1  ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Ξεσηκωμός παντού για  να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της κοινωνικής βαρβαρότητας.
Για να διώξουμε Συγκυβέρνηση-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

Κοινωνική λεηλασία
Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, ο προϋπολογισμός του μαύρου μετώπου εξουσίας,  οδηγεί κάτω ακόμα και από τα έσχατα όρια επιβίωσης σημαντικά τμήματα της κοινωνίας και στη φτώχεια την πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας. Στο όνομα της εξυπηρέτησης των κάθε είδους απεχθών δανειακών συμβάσεων ένας ληστρικός προϋπολογισμός  περιγράφει την τακτική για την εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου την επόμενη χρονιά. Από κοντά τα εξαπτέρυγα των ΜΜΕ που υπερθεματίζουν και τρομοκρατούν με ψευτιές ολκής περί αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων και ο ΣΕΒ και οι λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που βλέπουν περιχαρείς τις διαρθρωτικές αλλαγές που χαμηλώνουν έως εξαφάνισης το κόστος εργασίας.
Χρέος και έλλειμμα δεν είναι δικά μας : Ένα απλό μάθημα πολιτικής οικονομίας
Ως δημοσιονομικούς στόχους η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου εξουσίας τη μείωση του ελλείμματος και την «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους». Για αυτό το σκοπό «οφείλουν» οι εργαζόμενοι να κάνουν θυσίες….Ποιου χρέους και ελλείμματος όμως; Πως αυτό δημιουργείται και αυγαταίνει; Λίγα νούμερα είναι απαραίτητα γιατί φωτίζουν τον κυκεώνα της κλοπής του πλούτου που εμείς όλοι παράγουμε:
Έσοδα ΓΚΠ: 56δις ευρώ (παρά την προκλητική φοροασυλία των κερδών, την φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και τις διάφορες άλλες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν)
Πρωτογενή έξοδα ΓΚΠ : 49δις ευρώ (τα οποία περιλαμβάνουν το μισθολογικό, λειτουργικό και επενδυτικό κόστος του δημόσιου τομέα, όσα πραγματικά χρειάζεται το δημόσιο για να λειτουργήσει αλλά και τις χαρισματικές επιδοτήσεις των αναπτυξιακών νόμων).
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω δύο μεγέθη ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός! Τι τον κάνει ελλειμματικό τότε;  Και βλέπουμε παρακάτω:
Έξοδα κατάπτωσης εγγυήσεων, εξοπλιστικών προγραμμάτων και τόκοι παλαιών δανείων 16 δις! Τα έξοδα έγιναν τώρα 65 δις (49+16) και υπάρχει έλλειμμα για να εξυπηρετηθούν οι πιστωτές, για να πληρωθούν τα φέσια των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τις οποίες είχε εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο και για τα νέα όπλα! Προφανώς το έλλειμμα δεν δημιουργείται από τους μισθούς, τις συντάξεις και τις λοιπές κοινωνικές δαπάνες…
Άλλα έξοδα: Η νέα άμεση χρηματοδότηση με 30 δις ευρώ των τραπεζών και η λήξη παλαιών δανείων 75 δις Τα χρήματα αυτά (105δις) θα βρεθούν με της νέα δανειακή σύμβαση (106δις τυχαίο;) και θα προστεθούν στο χρέος…
Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν κάθε χρόνο είτε με άμεσες επιδοτήσεις του κεφαλαίου είτε με φοροαπαλλαγές, με «αναπτυξιακούς νόμους», με «επενδύσεις» του στυλ «Ολυμπιάδας» κ.τ.λ.
Θυσίες λοιπόν εμείς για απαλλαγές φόρων και εισφορών των επιχειρήσεων, για θαλασσοδάνεια των αναπτυξιακών νόμων και των εγγυήσεων του δημοσίου που εκπίπτουν και περνούν στο χρέος. Θυσίες για να χρηματοδοτούνται αφειδώς και κάθε χρόνο οι τράπεζες….

Αλλά ούτε και θα μειωθεί….(άνθρακες ο «θησαυρός» του κουρέματος!!)
Και έστω οι εργαζόμενοι να θυσιάσουν κάτι στην προοπτική μιας άσπρης μέρας αλλά ανερυθρίαστα στο κείμενο του προϋπολογισμού μας λένε πως όσα περιγράψαμε παραπάνω θα επαναληφθούν σταθερά στα επόμενα χρόνια και μάλιστα σε ήδη επιδεινούμενες συνθήκες. Αφού παρουσιάζουν τη νέα δανειακή σύμβαση ούτε λίγο ούτε πολύ ως εθνική επιτυχία και το κούρεμα ως «λύση για το χρέος» αποκαλύπτουν μετά την πραγματική αλήθεια:
α) Πως τα επόμενα 5 χρόνια λήγουν δάνεια συνολικού ύψους 205 δις €
β) Πως η νέα δανειακή σύμβαση δεν «κουρεύει» τα δάνεια των ξένων κρατών και τραπεζών. Το «κούρεμα» αφορά μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία (από 26 δις περιουσία σε 13 δις) και  τα ομόλογά των ελληνικών τραπεζών κατά 25 δις (από 50 δις σε 25 δις). Όμως το πραγματικό κούρεμα υφίσταται μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία αφού από τα 130δις της νέας  δανειακής σύμβασης τα 30 δις πηγαίνουν στις τράπεζες για την «εθελοντική» συμμετοχή στο πρόγραμμα και για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους (και αυτόματα σαν δανεικά ξαναγίνονται χρέος!)
γ) Πως το περίφημο κούρεμα 50% μειώνει το χρέος μόνο κατά 47δις σε σύνολο 365 δις ενώ «επενδύει» στην νέα γιγάντωσή του τα επόμενα χρόνια αφού στην ουσία η «μείωση» είναι αγορά των ομολόγων του χρέους με νέα δανεικά!
Όπως είναι ορατό οι «σωτήριοι» μηχανισμοί δεν είναι κάτι άλλο από καθαρή τοκογλυφία: Μας δουλεύουν κανονικά ενώ ξέρουν θα δανειστούν εκ νέου εκατοντάδες δις ευρώ για να αποπληρώσουν παλαιά δάνεια που λήγουν. Για αυτό τώρα το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης με μεγάλη λύσσα έχει πέσει σύσσωμο να ψηφίσει την νέα απεχθή δανειακή σύμβαση που «κουρεύει» τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, αυξάνει τις εισφορές και τα χρόνια δουλειάς ώστε να μεσολαβήσει ένα νέο διάστημα «ηρεμίας» πριν τον επόμενο γύρο λεηλασίας (την εποχή της 7ης δόσης….)
Το χρέος το χρειάζονται στην πραγματικότητα και για αυτό παρά τις εξαγγελίες δε θέλουν και δε θα το εξαλείψουν: είναι δομικό στοιχείο λειτουργίας του καπιταλισμού σαν εργαλείο τρομοκράτησης του λαού και κλοπής πλούτου από αυτόν.

Προϋπολογισμός της καπιταλιστικής κρίσης

Όταν καταρρέουν τα μυθεύματα περί προσπάθειας αποπληρωμής του χρέους αναδεικνύονται οι πραγματικοί στόχοι. Στις σελίδες του προϋπολογισμού συχνά αναφέρονται και οι «ποιοτικοί» του στόχοι: η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η ανταποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Δηλαδή με άλλα λόγια η μείωση του κόστους εργασίας και η ανεργία, τα νέα δωράκια στο κεφάλαιο για την ανάπτυξη (τη δική του), η εκχώρηση δημοσίων υπηρεσιών προς εκμετάλλευση… Στόχος τόσο του προγράμματος Σταθερότητας της Ε.Ε και της συνθήκης του ευρώ όσο και των επιμέρους σχεδιασμών/συνθηκών/συμβάσεων κ.τ.λ σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε είναι η βίαια, θεσμική και μόνιμη μεταφορά μέρος του παραγόμενου πλούτου από τους εργαζόμενους στους εργοδότες για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.  Στόχος τους είναι η διαρκής και μόνιμη χρεοκοπία των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και η μόνιμη και διαρκής κερδοφορία του κεφαλαίου.  Σε όλη την Ευρώπη το σκηνικό θυμίζει πλέον Ελλάδα και με τα ίδια ψευδοεπιχειρήματα!

Προϋπολογισμός φορομπηξίας στους εργαζόμενους:

Σαν φορομπηχτική βδέλλα ο προϋπολογισμός του 2012 αυξάνει κάθε φορολογία φυσικών προσώπων Χαρακτηριστικά τα έσοδα από άμεσους φόρους εισοδήματος και κατοικιών αυξάνονται κατά 5δις ευρώ περίπου (+29%!!!) και ομολογείται πως η αύξηση αυτή οφείλεται σε μη επιστροφές φόρου σε μισθωτούς το 2012 και στο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ. Αυξάνεται και η έμμεση φορολογία μέσω τελών κυκλοφορίας και ΕΦΚατανάλωσης στα καύσιμα ενώ προβλέπεται και νέα αύξηση της φορολογίας ακινήτων μέσω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών προς τα πάνω. Σε λίγο η χρήση των αυτονόητων αγαθών κατοικίας, ενέργειας και αυτοκινήτου θα θεωρείται χλιδή ενώ ήδη θεωρείται υψηλόμισθος και προνομιούχος ο εργαζόμενος των 450 ευρώ το μήνα που πληρώνει φόρο εισοδήματος με το αφορολόγητο στις 5000 ευρώ…Μας δουλεύουν κανονικά!
Ο ΓΚΠ μειώνει εκ νέου τη φορολογία κερδών των επιχειρήσεων (των νομικών προσώπων). Τα έσοδα από φορολογία επιχειρήσεων μειώνονται κατά 22%! και είναι μόλις το 1/12 των φορολογικών εσόδων! (σελ 57-63 εισηγ.εκθεσης ΓΚΠ)

Φτώχεια μέχρι εξαθλίωσης: Κάθε κοινωνική ανάγκη στη γκιλοτίνα!
Ξανά τσεκούρι πέφτει σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο περιορίζεται κατά σχεδόν 1 δις ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2011 λόγω του νέου μισθολογίου, ενώ μειώνονται οριακά τα ποσά για συντάξεις παρά τη μαζική συνταξιοδότηση εργαζόμενων τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει (και η εμπειρία το δείχνει) σοβαρή μείωση και των συντάξεων: χιλιάδες παραπάνω συνταξιούχοι δεν κοστίζουν επιπλέον τίποτα στον προϋπολογισμό.
Όλα μπαίνουν σε τροχιά κουρέματος: Τα ασφαλιστικά ταμεία -9% ενώ χάνουν με το «ευεργετικό» κούρεμα το 50% των αποθεματικών τους. Το κούρεμα απειλεί συντάξεις και περίθαλψη και όχι το δήθεν σπάταλο δημόσιο. Προετοιμάζεται η πλήρης κατάργηση της δημόσιας ασφάλισης (ίσως σαν διαρθρωτική αλλαγή προαπαιτούμενο της 7ης δόσης!) Παιδείας -3%, υγείας -6,5%, Εσωτερικών (διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες) -21%, περιβάλλοντος -13%....Το Υπουργείο Καταστολής…+4.5%. Τα αντεργατικά μέτρα χρειάζονται και τον καταστατικό μηχανισμό για τη θωράκισή τους ενώ εμφανίζονται αυξημένες 8,8% και οι απροσδιόριστες «γενικές δαπάνες» των μυστικών κονδυλίων και των προμηθειών….
Όλα στο πούλημα: Δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσιες εταιρίες ύδρευσης, υπηρεσίες υγείας, ότι έχει απομείνει από την βιομηχανία ενέργειας και πρώτων υλών μαζί με τα δικαιώματα επεξεργασίας τους (πετρέλαιο και ορυκτά).
Οι αυτοδιοικήσεις του Καλλικράτη αναγκαστικά θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να λειτουργήσουν κέντρα υγείας και σχολεία αφού περικόπτεται μισό δις από την κρατική χρηματοδότηση στην ΤΑ (μαζί με την δραματική μείωση σε λειτουργικά έξοδα σε υγεία και παιδεία) ενώ ως λύση προτείνεται από το οικονομικό επιτελείο η προσφυγή των ΟΤΑ στις…αγορές(!) για σύναψη δανείων!

….σε λίγο θα σου πουν να πας να πολεμήσεις!
Μέσα στις περικοπές δύο μόνο τομείς αυξάνουν θεαματικά τις δαπάνες τους: Οι δαπάνες εξοπλισμών +66,7% και οι δαπάνες του ΝΑΤΟ +22%. Αυτό δείχνει και τη διάθεση του ελληνικού κεφαλαίου να συμμετέχει ενεργά στις αστυνομικές επιχειρήσεις τρομοκρατίας ενάντια σε λαούς της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και το ρόλο του νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ για την καταστολή κοινωνικών κινημάτων. Άλλωστε εδώ και 1 μήνα στη Λάρισα στρατωνίζεται (με δικά μας έξοδα!) η ειδική μονάδα καταστολής διαδηλώσεων της ΕΕ μεγέθους μεραρχίας που είναι στρατιωτική μονάδα και εισήλθε ως «τοποτηρητής» της χούντας των αγορών από την Ηγουμενίτσα με όλο το μηχανοκίνητο εξοπλισμό της.

Η εκπαίδευση στη μέγγενη των αγορών
Η εκπαίδευση δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει στην γκιλοτίνα  των περικοπών. Από 6,268 δις το 2011 σε 5,733 δις το 2012 με 400εκ μείωση του κονδυλίου μισθών/συντάξεων.
Καμιά πρόσληψη (μηδενικό και ανύπαρκτο το σχετικό κονδύλι).Οι σχετικοί κωδικοί μισθών ανά κατηγορία εκπαιδευτικών που αναφέρονταν αναλυτικά παλαιότερα έχουν απαλειφθεί στον φετινό…Κανένα νέο σχολείο το 2012 με στρογγυλό μηδενικό στις δαπάνες για ανέγερση νέων κτιρίων και αγορά ακινήτων (οικοπέδων δηλαδή) στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ… Με τον ΟΣΚ υπό διαδικασία ξεπουλήματος να παίρνει ως επιχορήγηση το «ιλιγγιώδες» ποσό των..20εκ ευρώ (συγκριτικά 30εκ/2011 – 170εκ/2010) που δεν επαρκεί ούτε για τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών όχι για να φτιάξει νέα σχολεία….100 εκ. € λιγότερα για λειτουργικές δαπάνες από τις ήδη μειωμένες κατά 2/3 του 2011. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα χρήματα που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες μειώνονται κατά 80% και από 17,2 εκ.€ πέρσι γίνονται 2,9 εκ.€ για το 2012. Αυτό σε  συνδυασμό  με το νέο σχολείο της αγοράς, τους καλλικρατικούς δήμους, την περικοπή 500 εκ. € από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και το νέο ρόλο του διευθυντή manager μας οδηγεί άμεσα σε  σχολεία που καταδικάζονται στην φτώχεια. Σε σχολεία που θα κληθούν οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και δήμοι που θα επιβάλλουν νέους εξοντωτικούς φόρους για έσοδα. Και από κοντά ο διευθυντής –manager που θα αναζητά χορηγούς και ιδιώτες για να λειτουργήσουν τα σχολεία , για το πετρέλαιο, για το φωτοτυπικό χαρτί, για το ρεύμα, το τηλέφωνο, για τα αναλώσιμα,κλπ. Φαινόμενο που ήδη συμβαίνει σε εκατοντάδες σχολεία. Ανταγωνιστικότητα και ανταποδοτικότητα δεν είπαμε;
Αλλά και  165 (400 αντί 565 το 2010) εκατομμύρια λιγότερα συνολικά στο ΠΔΕ σε σχέση με το 2011. Και που θα πάνε αυτά τα χρήματα; Μα σε «στοχευμένες δράσεις για τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και τη διάχυση της γνώσης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας!»…. Έτσι στήνουν το σχολείο της αγοράς.

ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΤΗΣ ΘΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Το τοπίο που έχει περιγραφεί μέχρι τώρα δεν έχει ηλιόλουστα σημεία…. Λιτότητα διαρκείας μέχρι εξοντώσεως είναι αυτό που μας τάζουν ώστε καλύτερες μέρες να έρθουν για τη χώρα των αστών, των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών. Η δική μας χώρα, η παγκόσμια χώρα των εργαζόμενων καταδικάζεται να ζήσει στο γκρίζο της μιζέριας και της ανασφάλειας.
Να γκρεμίσουμε τώρα τη χούντα των αγορών!
•    Να απαιτήσουμε τώρα την ανατροπή της κυβέρνησης Παπαδήμου και της πολιτικής της, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με τη συμφωνία ΔΗΣΥ, κυβέρνησης των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού και λοιπού κεφαλαίου. Την ανατροπή και κάθε κυβέρνησης που θα αποπειραθεί να υλοποιήσει την ίδια η παρόμοια πολιτική.
•    Να απαιτήσουμε τη μη υπογραφή καμιάς νέας δανειακής σύμβασης και νέου μνημονίου και την ανατροπή όλων όσων έχουν υπογραφεί έως τώρα, κανένα «κούρεμα» των ασφαλιστικών μας ταμείων και κανενός μισθολογικού, εργασιακού ή ασφαλιστικού μας δικαιώματος αλλά αντίθετα τη διεύρυνσή τους.
•    Nα αρνηθούμε να πληρώσουμε όλα όσα μας χρεώνουν. Καμιά πληρωμή κανενός χαρατσιού!
•    Να απαιτήσουμε την παύση πληρωμών του χρέους – τη μη αναγνώριση του τώρα, σαν απάντηση στα αδιέξοδα που στήνουν γύρω μας.
•    Να (επανα)εθνικοποιηθούν τώρα οι τράπεζες και κρίσιμοι παραγωγικοί τομείς (ενέργεια, μεταφορές φυσικοί πόροι) υπό τον έλεγχο των εργαζόμενων.
•    Να απαιτήσουμε την έξοδο από Ε.Ε/ΟΝΕ-ευρώ.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ είναι ταξικοί υπέρμαχοι και διαχειριστές των καπιταλιστικών ιδεολογημάτων. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ παντού συντάσσονται μαζί, συγκυβερνούν στη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις(ΔΟΕ)  και συναινούν στα ιδεολογήματα περί χρέους, αποδέχονται την ανάγκη μείωσης του κόστους εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστικοποίηση. Σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υλοποιούν σχέδιο εκτόνωσης της οργής των εργαζόμενων για να κυριαρχήσει η απογοήτευση και η ήττα με επετειακές 24ώρες απεργίες χωρίς προοπτική κλιμάκωσης. Αρνούνται πεισματικά να συμμετέχουν στο ολοένα και μαζικότερο κίνημα ανυπακοής που αρνείται στην πράξη να πληρώσει τους νέους φόρους. Ουσιαστικά έχουν περάσει στον αντίποδα της ταξικής πάλης κάνοντας σαφές και στον πιο καλοπροαίρετο κριτή ότι αποτελούν πάντοτε την χρυσή εφεδρεία του συστήματος και της εκάστοτε κυβέρνησης, αποτελούν τον δούρειο ίππο τους εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Απέναντι στα σχέδιά τους το εργατικό κίνημα οφείλει ν’ αντιτάξει το δικό του σχέδιο σωτηρίας κι αντεπίθεσης των εργαζομένων.
Η πανεργατική απεργία στις 1 Δεκέμβρη να μη γίνει …μια ακόμη 24ωρη απεργία. Να προετοιμάσουμε απεργιακή εβδομάδα που θα περιλαμβάνει 3ήμερη ή πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, και θα συνοδεύεται από συλλαλητήρια, και πολύμορφες δράσεις.  Απευθύνουμε την πρόταση αυτή και επιδιώκουμε να συντονιστούμε με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απεργιακής συμπόρευσης και με άλλους κλάδους και κυρίως με τους κλάδους που έχουν αγωνιστική παράδοση (καθηγητές, υγεία, ΟΤΑ) για την εκδήλωση πολιτικής απεργίας διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές. Μιας απεργίας που θα υπερβαίνει τα κλαδικά και θα έχει διακλαδικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά. Την τελευταία ημέρα αυτής θα ακολουθήσει νέος γύρος Γ.Σ. για την εκτίμηση της απεργιακής πορείας. Η συνέχιση του απεργιακού αγώνα με επαναλαμβανόμενες μορφές, η έκταση και η ένταση αυτών των μορφών θα εξαρτηθούν από το βαθμό ανάπτυξης του εργατικού κινήματος, τη δυνατότητα συμπόρευσης με άλλους κλάδους και βέβαια την εκφρασμένη θέληση των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου