Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ εκπαιδευτικών Λέσβου στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 5 Σεπτέμβρη 2013



Η παρακάτω πρόταση κατατίθεται σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λέσβου"Μίλτος Κουντουράς"


-Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας 10-9-13 και
-πρόταση για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Προέδρων με θέμα «Πρόγραμμα δράσης του κλάδου»


Η κυβέρνηση, μετά το πολυνομοσχέδιο-νέο μνημόνιο που επέβαλε την αύξηση του ωραρίου, τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και μετατάξεις, μετά το μαύρο στις οθόνες μας και το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, προώθησε μέσα στο κατακαλόκαιρο τη διαθεσιμότητα/απόλυση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων συμπεριλαμβανομένων και 2.500 εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας (καταργήθηκαν 52 ειδικότητες). Η καμπάνα ηχεί πλέον εκκωφαντικά στη δευτεροβάθμια και στέλνει πολλαπλά μηνύματα για τις ραγδαίες εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της εκπαίδευσης (τμηματικά ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα). Ενδεικτικά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο υπολογισμός σε ενδεχόμενη λίστα διαθεσιμότητας με βάση μόρια όπου ο ΑΣΕΠ ως τρόπος πρόσληψης βαθμολογείται με 30 και η επετηρίδα με …5, η υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο εργασίας, η εξαγγελία του Αρβανιτόπουλου για επανακαθορισμό της έννοιας της οργανικότητας των εκπαιδευτικών μέσα στο Σεπτέμβριο (Έθνος, Κυριακή 25/8), το κυνήγι κεφαλών των «επίορκων», «αδυνατούντων» και «ανάξιων» και φυσικά οι 10.000 αναπληρωτές λιγότεροι και οι μηδενικοί διορισμοί. Ταυτόχρονα, προωθείται νομοσχέδιο για το Λύκειο που εντείνει τους εξεταστικούς φραγμούς και επομένως απογειώνει την εντατικοποίηση, τον ανταγωνισμό, τη σχολική αποτυχία : τα φροντιστήρια θα βασιλεύουν από την Α΄ Λυκείου και το οικονομικό βάρος των σπουδών θα αποδεικνύεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια.
Όλα αυτά τα μέτρα, η θυσία χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών που προωθούν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, υποτίθεται ότι γίνονται στο όνομα του χρέους. Όμως, για να πάρουμε μια ιδέα για την έκταση της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, το επίπεδο του χρέους ξεπερνάει πλέον τα 321 δις ευρώ, ποσοστό σχεδόν 180% του ΑΕΠ όταν προ μνημονίων και ΔΝΤ κυμαινόταν σε επίπεδο περίπου 130%. Αντίστοιχα, τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, δείχνουν για το Μάη του 2013, 1.381.088 άνεργους ή 27,6% και στους νέους το 64,9% !
Σε αυτή τη συγκυρία που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και οι αστικές πολιτικές στοχεύουν στην υποτίμηση του εργατικού κόστους και οδηγούν στην κοινωνική εξαθλίωση την εργαζόμενη πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι καλούνται να αφυπνιστούν και να οργανώσουν ένα σκληρό πολύχρονο αγώνα διαρκείας με στόχο την αναχαίτιση των αντιλαϊκών/αντιεκπαιδευτικών μέτρων, την ανατροπή της πολιτικής ΔΝΤ-ΕΕ-κυβερνήσεων και ταυτόχρονα την ανατροπή των πολιτικών εκφραστών αυτής της στρατηγικής και το άνοιγμα μιας άλλης διεξόδου προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Για την ακρίβεια, καλούνται να δώσουν ένα σκληρό, παρατεταμένο αγώνα ζωής και θανάτου για την ίδια τη ζωή τους, τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των παιδιών τους. Σε αυτόν τον παρατεταμένο αγώνα υπάρχουν και ιδιαίτερες στιγμές αγωνιστικής έκρηξης και σύγκρουσης. Μια τέτοια στιγμή εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι ο Σεπτέμβρης. Υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν σε μια τέτοια εκτίμηση :

             Η επίθεση στη β/θμια με την αύξηση ωραρίου, τις διαθεσιμότητες, τις μετατάξεις και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και η άνοδος των αγωνιστικών διαθέσεων στη βάση των καθηγητών.
             Η συνεχιζόμενη αντίσταση των εργαζόμενων της ΕΡΤ που συγκροτεί ένα αντίπαλο πόλο συσπείρωσης γύρω από το ραδιομέγαρο και δείχνει ιδιαίτερη αντοχή.
             Η επίθεση στην υγεία, η αναστάτωση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
             Οι ομάδες εργαζομένων που βρίσκονται σε αγωνιστική τροχιά (σχολικοί φύλακες, Κατσέλης, Τσιμέντα Χαλκίδας κλπ)
             Τα καλέσματα ομοσπονδιών και σωματείων του δημοσίου για γενική απεργία διαρκείας.
             Το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας που θα ενταθεί με τα επερχόμενα νέα μέτρα, το νέο ασφαλιστικό, τους πλειστηριασμούς σπιτιών κλπ.
             Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για 48ωρη απεργία στις 18-19/9 και Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους κλάδους του δημοσίου για την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα.
Επομένως, διαμορφώνονται προϋποθέσεις μιας γενικευμένης αναμέτρησης για την ανατροπή μνημονίων και πολιτικών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού πανεργατικού μετώπου νίκης και διεξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού.
Πιο συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ προχωρά σε ΓΣ και Ολομέλεια Προέδρων στις 9/9. Θυμίζουμε την απόφαση/εισήγηση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργιακό αγώνα διαρκείας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Συνάδελφοι. Τώρα πλέον στο όνομα των μνημονίων διακυβεύεται η μονιμότητα, το ίδιο το δικαίωμά μας στην εργασία. Μπροστά μας ανοίγεται μια ευκαιρία. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο βρίσκονται σε αγωνιστική τροχιά ενώ στην ΟΛΜΕ κυοφορείται απεργιακός αγώνας διαρκείας. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας πρέπει να μπουν τώρα στη μάχη. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοθεί μια αποφασιστική σύγκρουση.
-Επειδή θεωρούμε ότι τον πρώτο λόγο για την παραπέρα πορεία μας πρέπει να τον έχουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι/ισσες καλούμε τα μέλη μας σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Τρίτη 10/9, στη ……. στο ………………………………………….


- Εισηγούμαστε στην Έκτακτη Γ.Σ πρόταση για κοινό απεργιακό αγώνα διαρκείας με την ΕΛΜΕ Λέσβου και την ΟΛΜΕ (πενθήμερες επαναλαμβανόμενες)
- Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να καλέσει σε κύκλο έκτακτων ΓΣ μέχρι την Τρίτη 10/9 και σε ολομέλεια προέδρων την Πέμπτη 12/9. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, ο Σύλλογός μας σε συντονισμό με άλλους Συλλόγους ενεργοποιεί τον κανονισμό της ολομέλειας προέδρων που προβλέπει ότι το 1/6 των Συλλόγων δικαιούται να καλέσει ολομέλεια. Συντονιζόμαστε και συνυπογράφουμε την κοινή απόφαση των Συλλόγων Π. Ε.
- Συμμετέχουμε και καλούμε σε συσκέψεις συντονισμού, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις ΟΛΑ  τα Σωματεία και τους Τοπικούς Φορείς της Λέσβου
-Προχωράμε σε πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσες, πανό και γράμμα προς τους γονείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου