Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ομιλία του εκπροσώπου του Συλλόγου Αριστείδη Σγατζού στην 80η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Γεια σας συνάδελφοι, είμαι από το Σύλλογο Μίλτος Κουντουράς της Λέσβου.
Η βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού καπιταλισμού που επιχειρείται από τον περασμένο Μάη, με την υπογραφή του μνημονίου από την Κυβέρνηση του Παπανδρέου και σήμερα με την ante portas υπογραφή του μεσοπρόθεσμου από την συγκυβέρνηση Παπανδρέου-Βενιζέλου, δηλαδή του όλου ΠΑΣΟΚ, είναι μια διαδικασία που δεν αφορά μόνο το στενά οικονομικό επίπεδο, αλλά το σύνολο του κοινωνικού σχηματισμού.
Η εκπαίδευση, βασικό πεδίο συγκρότησης της ηγεμονίας, δεν μπορούσε να μείνει έξω από αυτό το τσουνάμι. Οι συγχωνεύσεις των σχολειών, τα 800άρια, τα νέα προγράμματα, οι Μέντορες, οι Manager-Διευθυντές και τα λοιπά, δεν είναι παρά κομμάτια του παζλ, που μπορεί να παρουσιάζονται ξεχωριστά - απομονωμένα, να ερμηνεύονται ως ζητήματα απλά εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά στην ουσία έχουν δομικό χαρακτήρα, οδηγούν στην πλήρη εναρμόνιση του σχολείου με τα πιο βάρβαρα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού της εποχής μας.
Για να επιβληθούν αυτές οι αλλαγές, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί και στην εκπαίδευση κάθε εφεδρεία. Από τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την πλειοψηφία της ΔΟΕ, μέχρι τοπικούς παράγοντες σαν τον τέως Πρόεδρο του Συλλόγου μας στη Λέσβο της ΠΑΣΚ, ο οποίος κατηγορούσε την Κυβέρνηση για ατολμία στις συγχωνεύσεις, ενώ στην προεκλογική του εκστρατεία εξυμνούσε τον πορνοτοκογλύφο Strauss Kahn ως τον μόνο φίλο της Ελλάδας.
Συναδέλφισσες συνάδελφοι, η απάντηση σε αυτή την καθολική αναδιάρθρωση δεν μπορεί παρά να είναι καθολική, κι αυτό και μόνο θα εξασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της. Δεν μπορείς να μιλάς για Manager και να μη μιλάς για τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τα ΕΣΠΑ. Δεν μπορείς να μιλάς για την τρόικα και να μη μιλάς για διαγραφή του χρέους.
Δεν μπορείς απλά να μιλάς για διαγραφή του χρέους και να μη ζητάς έξοδο από ευρώ-Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικοποίηση τραπεζών. Και σίγουρα όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν έξω από ένα συνολικό σχέδιο, τη νέα μεγάλη αφήγηση για ένα κόσμο χωρίς τοκογλύφους, χωρίς εκμεταλλευτές τις ανθρώπινης εργασίας, για ένα κόσμο που η εργασία και το περιβάλλον δε θα είναι εμπόρευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου