Η νέα σχολική χρονιά θα βρει την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από πέρσι. Στο πλαίσιο της συμφωνίας των ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 1 και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. επιβάλλει μια διαρκή λιτότητα που περιλαμβάνει:
- μισθούς (νέο μισθολόγιο σφαγείο για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, σύνδεση μισθού με αξιολόγηση, μείωση επιδομάτων).
- το «νέο» σχολείο της αγοράς επιδιώκεται να ανοίξει τις πύλες του σε κάθε επίδοξο χορηγό και να ιδιωτικοποιήσει την δημόσια εκπαίδευση. Με τον Διευθυντή manager πρόθυμο να εφαρμόσει το νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με την απαξίωση του συλλόγου διδασκόντων και την επιχείρηση εύρεσης χορηγών για την λειτουργία των σχολείων στην ημερήσια διάταξη.
- Έχουν προγραμματιστεί ελάχιστοι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση 600 συνολικά στην Α΄θμια και Β΄θμια, πέρυσι είχαν γίνει 2500. Προσλήψεις αναπληρωτών περίπου 6000 ενώ πέρυσι είχαν γίνει 16000. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι συνταξιοδοτούνται 11.500 εκπαιδευτικοί.
- πάνω στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η μείωση διορισμών, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους εκπαιδευτικούς, συνθήκες γαλέρας για τους αναπληρωτές συναδέλφους. Αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, με συμπράξεις Μ.Κ.Ο. και δήμων, ΣΔΙΤ, με πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη και εκπαιδευτικών αναγκών, όπως σίτιση στα ολοήμερα, φροντίδα ΑμεΑ και παιδιών, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές, πρόσθετη διδακτική στήριξη, οδική ασφάλεια μαθητών, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.λπ. και όλα αυτά στη λογική του «Καλλικράτη».
- κεφαλικό φόρο σε όλους τους εργαζόμενους άρα και στους εκπαιδευτικούς, μείωση τους αφορολόγητου άρα περισσότερες κρατήσεις το μήνα,
- χειροτέρευση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος (νέα περικοπή στις συντάξεις, στο επικουρικό, στο εφάπαξ, περισσότερα χρόνια εργασίας )
- υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης (ήδη τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες έχουν περικοπεί στο 1/3),
- οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που η κυβέρνηση αποφάσισε θα βρει τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, με λιγότερους δασκάλους, δασκάλους ειδικοτήτων, νηπιαγωγούς, με τους μαθητές να αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά για να πάνε στο σχολείο,
- με περιορισμό των ολοήμερων τμημάτων αφού πλέον καταργούνται τα ολοήμερα για σχολεία κάτω των 6 θέσεων και για τη δημιουργία ανάλογων τμημάτων στα υπόλοιπα σχολεία απαιτείται δήλωση του εργοδότη και για τους δυο γονείς για πρώτη φορά, σε μια περίοδο όπου η μαύρη εργασία για Έλληνες κα αλλοδαπούς ανθεί.
- Τα σχολικά βιβλία δεν θα είναι στα χέρια των μαθητών στην αρχή της σχολικής χρονιάς αφού μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καν η εντολή για την εκτύπωση 45.000.000 αντιτύπων, ενώ καταργείται ο ΟΕΔΒ.
- Το νέο πλαίσιο νόμου για τα ΑΕΙ βάζει την ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ιδιωτικοποιεί, αχρηστεύει τα πτυχία με την κατάργηση των τμημάτων, με την καθιέρωση μονοετών, διετών και τριετών προγραμμάτων σπουδών και παροχής πιστωτικών μονάδων στη θέση των πτυχίων μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε ΙΕΚ, καταργεί την δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, ανοίγει τον δρόμο για επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές κ.ά.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην εκπαίδευση για την νέα σχολική χρονιά. Η απάντηση που θα δοθεί δεν εξαρτάται μόνο από το χώρο της εκπαίδευσης, ούτε πρέπει να επιδιώκεται να απαντήσει μόνη η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει για να ανοίξει ο δρόμος. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι συνολική, αφορά όλη την κοινωνία, όλη την εργαζόμενη πλειοψηφία. Η απαξίωση των δημόσιων αγαθών (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση), η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η επιβολή ενός νέου κοινωνικού μεσαίωνα στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα επιδιώκεται να ισοπεδώσει ότι κατακτήθηκε με χρόνια αγώνων. Άρα και η απάντηση που θα δοθεί πρέπει να είναι συνολική, συλλογική και άμεση.
Ο Σεπτέμβρης πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε ένα κοινό μέτωπο Παιδείας – Εργασίας – Υγείας, ο συντονισμός όλων των εργαζομένων από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα σε κάθε σύλλογο, σε κάθε πρωτοβάθμιο όργανο είναι απαραίτητος, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την ανατροπή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της αντεργατικής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, της ΤΡΟΪΚΑΣ, του ΔΝΤ, του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, της Ε.Ε., για τη μη αναγνώριση του χρέους, για την διαγραφή του χρέους, για έξοδο από Ε.Ε. και Ευρώ.
Συγκεκριμένα η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ πρέπει να αναλάβουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συντονισμού με όλες τις ομοσπονδίες του δημοσίου και των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα με περιεχόμενο και στόχο όπως αυτά περιγράφονται πιο πάνω.
Οι επιστολές στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας- που γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους- δημιουργούν αυταπάτες τόσο για την κυβέρνηση και το ρόλο του πρωθυπουργού και υπουργών όσο και για τον τρόπο πάλης των εργαζομένων
Χρειάζεται ένα συνολικό πρόγραμμα δράσης που να βάζει τα θεμέλια της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Δεν χρειάζονται πυροτεχνήματα και λεονταρισμοί που να περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους διεκδικώντας μάλιστα καλύτερη μεταχείριση από μια βάρβαρη πολιτική. Και αναποτελεσματικό είναι απέναντι στη κυβέρνηση και τη διάσπαση των εργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα. Το ζήτημα του μισθολογίου, τα ζητήματα της εκπαίδευσης είναι σημαντικότατα, αφορούν όλους τους εργαζομένους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, δεν πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο της επίθεσης που δεχόμαστε και αν δε τα αντιπαλέψουμε από κοινού κανείς κλάδος δε θα έχει «καλύτερη» τύχη σε βάρος άλλου κλάδου.
Οι αποφάσεις που παίρνει το Δ.Σ. της ΔΟΕ, είναι αποφάσεις των 8, είναι στα πλαίσια της συμφωνίας ανάμεσα στην ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ που επιτεύχθηκε στην 80η Γ.Σ. το καλοκαίρι.(Διεκδικητικό πλαίσιο, πρόγραμμα δράσης του Δ.Σ., οικονομικά της ΔΟΕ ). Δεν μπορεί η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ να ανακαλύπτουν τώρα την βάρβαρη πολιτική ενώ είναι γνωστή αυτή από τον καιρό της ψήφισης του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και του Μεσοπρόθεσμου. Δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν ως άλλες «μωρές παρθένες» και τώρα παραπονιούνται για την περικοπή του κινήτρου απόδοσης και λίγων διορισμών. Είναι ένα Δ.Σ. που λειτουργεί με άξονα και κριτήριο μόνο τους 8, γιατί η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ λειτουργούν με αυτή τη λογική Οι αποφάσεις που παίρνει μέχρι σήμερα από το Δ.Σ. της ΔΟΕ, είναι αποφάσεις που παίρνονται από κοινού από την πλειοψηφία των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Αποφάσεις που ακόμα και σε φραστικό επίπεδο δεν θίγουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν ονομάζουν τους υπεύθυνους, ούτε βέβαια βάζουν στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, της πολιτικής του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα καλλιεργούν το συντεχνιασμό, το συμβιβασμό και την υποταγή. Επιδιώκει να έχει «καλύτερη» μεταχείριση ως κλάδος, οι περίφημες προσπάθειες συντονισμού τουλάχιστον, με την ΟΛΜΕ, είναι κενές περιεχομένου και καταλήγουν να είναι ατελέσφορες.
Έτσι προτείνουμε :
Απέναντι στην επέλαση κυβέρνησης -ΔΝΤ -ΕΕ καλούμε σε παλλαϊκό-πανεργατικό ξεσηκωμό, με γενικό – διακλαδικό πολιτικό απεργιακό αγώνα διαρκείας, με διαδηλώσεις, καταλήψεις, συγκεντρώσεις διαρκείας στις πλατείες.
Καλούμε κάθε σύλλογο Π.Ε. και κάθε ΕΛΜΕ να συμμετέχει ως φορέας στη λαϊκή συνέλευση της περιοχής του ή να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει σε λαϊκή συνέλευση όπου δεν υπάρχει.
Κήρυξη απεργιακής εβδομάδας που θα περιλαμβάνει 3ήμερη απεργιακή κινητοποίηση, και θα συνοδεύεται από συλλαλητήρια, και πολύμορφες δράσεις, η οποία θα εκδηλωθεί άμεσα και το αργότερο τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, ώστε να έχουν γίνει οι διεργασίες και στη βάση αλλά και με τους άλλους κλάδους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Την τελευταία ημέρα της τριήμερης απεργίας θα πραγματοποιηθούν Γ.Σ. για την εκτίμηση της απεργιακής συνέχισης με επαναλαμβανόμενες μορφές. Στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απεργιακής συμπόρευσης και με άλλους κλάδους και κυρίως με τους κλάδους που έχουν αγωνιστική παράδοση (καθηγητές, υγεία, ΟΤΑ, συγκοινωνίες, κλπ) για την εκδήλωση απεργίας διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές. Απευθύνουμε την πρόταση αυτή και επιδιώκουμε να συντονιστούμε με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα.
Καλούμε σε κύκλο Γ.Σ. από 1-15/9 για την οργάνωση του αγώνα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να καλέσει,άμεσα, όλες τις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία για το συντονισμό και την οργάνωση γενικού διακλαδικού απεργιακού αγώνα διάρκειας με πολιτικά χαρακτηριστικά.
Συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές και κεντρική απεργιακή επιτροπή.
Κυκλοφορούμε γράμμα προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
Προωθούμε τοπικούς συντονισμούς με πρωτοβάθμια σωματεία.
Απευθυνόμαστε στον κόσμο της εκπαίδευσης (φοιτητές, μαθητές. Εκπαιδευτικοί, Πανεπιστημιακοί, γονείς) ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση – συντονισμό και απεργιακή συμπόρευση, με στόχο την κατάργηση του 3848/10, τη μη ψήφιση του νέου νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ, το μπλοκάρισμα και την ανυπακοή στο «νέο σχολείο» της αγοράς, ενάντια στο διευθυντή manager-αξιολογητή και στην κατάργηση των δικαιωμάτων των συλλόγων διδασκόντων. Ενάντια στις συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων και πανεπιστημίων, ενάντια στις συμπτύξεις των τμημάτων. Ενάντια στη υποχρηματοδότηση στην εκπαίδευση. Ενάντια στο νέο μισθολόγιο σφαγείο, στις περικοπές και τους κεφαλικούς φόρους. Ενάντια στον «Καλλικράτη» και την παραπέρα αντιδημοκρατική-αντιδραστική θωράκιση του κράτους και του πολιτικού συστήματος.
Καλούσης Ακρίτας (6974750410), Παπασπύρου Νίκου (6975308409)
εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ,
Αντωνόπουλος Παύλος (6977719812),
εκπρόσωπος των Αγωνιστικών – Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων – Κινήσεων στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου