Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οργανικότητες - ωράριο: Κλίμα ζόφου στα σχολεία για να μας τρομοκρατήσουν



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Την Δευτέρα 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λέσβου με την Περιφερειακή Διευθύντρια για το θέμα της μείωσης των οργανικών θέσεων στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του νομού που απαιτεί το υπουργείου της τρόικας (εσωτερικού και εξωτερικού) και κατ΄ επίφαση «Παιδείας». Η συνάντηση ήταν συνέχεια αυτής που είχαμε ζητήσει την προηγούμενη Τετάρτη μέρα που η Ομοσπονδία είχε κηρύξει στάση εργασίας. Η Περιφερειάρχης ήταν εκείνη τη μέρα στη Χίο και ο αντικαταστάτης της δεν είχε κανένα στοιχείο να μας δώσει. Σήμερα η συνάντηση ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων του Υπουργείου το οποίο είχε ζητήσει την ονομαστική μείωση των οργανικοτήτων κατά 130 θέσεις. Η Περιφερειακή Διευθύντρια μας ανακοίνωσε ότι αντιπρότεινε τη μείωση κατά 42 θέσεις ενώ παρά τις επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου της Ριζοσπαστικής ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο ΔΣ δεν αποκάλυψε την αναλογία αυτών των θέσεων στην πόλη και την ύπαιθρο της Λέσβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι θέσεις δεν αφορούν όλο το νομό αλλά μόνο το νησί της Λέσβου. Τα παραδείγματα που έδωσε με τους υποβιβασμούς σχολείων σε όλο το νησί (αν συσχετιστούν μάλιστα με την  πάγια τακτική του στελεχών του υπουργείου οι αρχικές υπερβολικές απαιτήσεις να γίνονται πιο ήπιες μετά τις … «εισηγήσεις» των τοπικών στελεχών στα πλαίσια της διαβούλευσης) προοιωνίζουν τη μεγάλη σφαγή που έρχεται. Σφαγή που γίνεται ξεκάθαρη από το γεγονός ότι μιλάμε για την ονομαστική οργανικότητα των σχολείων και όχι για τις πραγματικές οργανικές που θα χαθούν. Για παράδειγμα ένα 6 θέσιο που γίνεται πενταθέσιο δεν χάνει μόνο μια θέση αλλά τρεις αφού χάνεται η θέση του συμπληρωματικού ωραρίου και αυτή του ολοήμερου ενώ ανάλογες είναι οι συνέπειες στα ωράρια και τις θέσεις των συναδέλφων ειδικοτήτων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του διδακτικού ωραρίου θα δημιουργήσει στρατό υπεράριθμων που θα κληθούν να υπηρετήσουν σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού κρίνει η υπηρεσία ότι χρειάζεται αφού φέτος δεν πρόκειται να προσληφθούν αναπληρωτές ενώ δεν αποκλείεται και κάποιοι να κληθούν να δουλέψουν εκτός νομού. Φυσικά σε ένα τέτοιο πλαίσιο αποσπάσεις και μεταθέσεις μάλλον θα γίνουν άπιαστο όνειρο εκτός αν ο μπάρμπας στην Κορώνη είναι πολύ δυνατό χαρτί.
Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Κοντά σε αυτό το απειλητικό περιβάλλον κάποιοι διασπείρουν φήμες περί ελέγχων στα σχολεία από Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για φήμες που θεωρούμε ότι διασπείρονται τεχνητά προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα ζόφου στα σχολεία για να περιοριστούν οι αντιδράσεις μπροστά σε όσα μας επιβάλλουν αλλά και ετοιμάζονται να επιβάλλουν. Η ΔΟΕ (αργοπορημένα αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:
«Τις τελευταίες μέρες  κυκλοφορούν φήμες που προέρχονται από ανώνυμες «διαρροές» και «έγκυρες» πληροφορίες σχετικά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελεγκτών του Σώματος  Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  σε  σχολεία.
Την προηγούμενη εβδομάδα το φαινόμενο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανάλογες (αβάσιμες) πληροφορίες να διακινούνταν σε όλη τη Ελλάδα, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ κάτω από το βάρος αυτών των πληροφοριών κάποια στελέχη της  διοίκησης και διευθυντές  σχολικών μονάδων  αντιδρούν σπασμωδικά θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα για το ωράριο των συναδέλφων, τους οποίους  καλούν αιφνιδιαστικά και παράνομα  στα σχολεία εκτός ωραρίου ή τους καλούν να λάβουν έγγραφη άδεια για  απουσία στο «κενό» τους,  προκαλώντας πανικό που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:
·         Θεωρεί ότι το θολό αυτό σκηνικό στήνεται σκόπιμα για να καλλιεργηθεί το έδαφος ότι η εκπαίδευση και τα σχολεία «βρίθουν κοπανατζήδων».
·         Καλεί τα στελέχη της διοίκησης και τους διευθυντές σχολικών μονάδων να σεβαστούν τον νόμο.
·         Καλεί τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις οι οποίες δεν μπορούν να καταργηθούν με φήμες και διαρροές.
·         Καταγγέλλει όλους εκείνους που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για επίσκεψη των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης με προφανή στόχο να επιτείνουν το «κλίμα αποσυντονισμού»που έχουν δημιουργήσει οι εφεδρείες, οι απολύσεις «επίορκων», ο μηδενισμός των προσλήψεων και όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση.
·         Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι κανείς έλεγχος δεν είναι δυνατό να μας τρομοκρατήσει αντιθέτως θα βεβαιώσει ότι σε όλα τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί εργάζονται και πέραν του ωραρίου και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναλαμβάνουν δουλειά και στο σπίτι τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες των μαθητών τους.»
 Κι αφού θυμίζει το νομοθετικό πλαίσιο (βλ. γνωμάτευση νομικού συμβούλου ΔΟΕ http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=9925 )
Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι τελειώνοντας η συζήτηση με την Περιφερειακή Διεύθυντρια στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή αυτής της ανακοίνωσης ο αντιπρόσωπός μας έφερε το θέμα το ωραρίου, ανέφερε την τοποθέτηση της ΔΟΕ και η ίδια δεν αρνήθηκε την ορθότητά της παραπάνω γνωμάτευσης.
Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας στον τόπο μας δεν έχει τελειώσει και θέλουν να μας σπρώξουν ακόμη παρακάτω. Μονόδρομος για μας είναι η ανατροπή τους. Με μαζικούς απεργιακούς αγώνες, διαδηλώσεις, καταλήψεις. Για να διευκολυνθεί όμως μια τέτοια προοπτική πρέπει να αποκαθηλωθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που αδρανοποιείκαι κάνει αναξιόπιστα  τα σωματεία μας και την Ομοσπονδία. Η ανατροπή πρέπει να ξεκινήσει από κει. Οι εκλογές του Ιούνη για το Σύλλογό μας και αντιπροσώπους τη ΔΟΕ είναι τραγικά κρίσιμες. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου