Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κατάφεραν... νέα χρονιά χωρίς βιβλία!

Το δόγμα του «νέου» σχολείου:

Χωρίς βιβλία με  άσκηση των αισθήσεων ακοής και όρασης

Το Υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση  καθυστερούν την  έκδοση των σχολικών βιβλίων και προσανατολίζονται για  την αναπαραγωγή τους, σε άλλους δρόμους εκτός από την εκτύπωσή τους, όπως μαρτυρούν ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είμαστε στο τέλος Αυγούστου και το υπουργείο παιδείας δεν έχει στείλει τα βιβλία στα σχολεία. Παρόμοια καθυστέρηση έχει να δει η εκπαίδευση από το 2006, με τα νέα βιβλία, επί ηγεσίας Μ. Γιαννάκου. Και σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, αντί για βιβλία θα μοιράσει CD και φωτοτυπίες στους μαθητές, μάλιστα με έξοδα των σχολικών επιτροπών των «Καλλικρατικών» δήμων.

Η προκλητική στάση του Υπουργείου μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου ότι αυτό προχώρησε  με σκανδαλώδη τρόπο (καθυστέρησε πολύ την προμήθεια με κανονικό διαγωνισμό) σε απευθείας  ανάθεση στην προμήθεια του χαρτιού με τριπλάσια  τιμή !!!

Η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της  , αφού πρώτα ψήφισε το νόμο έκτρωμα για τα ΑΕΙ θέλοντας να ξεμπερδεύει με το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο αλλά και με τη συλλογική αντίσταση, κάνει για μια ακόμη φορά  πράξη  την πολιτική των περικοπών, της λιτότητας, της απαξίωσης και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Εφαρμόζοντας πλήρως τις επιταγές του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του κεφαλαίου, της Ε.Ε., του ΔΝΤ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αισθάνεται ούτε ίχνος ντροπής για την καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως προτεραιότητά της δεν είναι η μόρφωση των παιδιών και η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της εκπαίδευσης, η ιδιωτικοποίηση και η επιχειρηματική λειτουργίας της, η μετακύλιση του κόστους στους γονείς.

Η καθυστέρηση των βιβλίων δεν οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή κάποιο λάθος, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργείου και της κυβέρνησης που την ώρα που προχωράνε σε περικοπές χωρίς έλεος κατασυκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς και διακηρύσσουν τα περί διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης και εξορθολογισμού. Στην πραγματικότητα συνεχίζουν τη σκανδαλώδη πριμοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων και βάζουν στο στόχαστρο κάθε κοινωνική υπηρεσία και αυτή την ίδια τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού.

Οι σχολικές επιτροπές φέτος δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα (προμήθεια πετρελαίου, είδη υγιεινής, χαρτί φωτοτυπικού, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κ.ά), λόγω της μείωσης  της χρηματοδότησης από πέρσι στο 1/3, γεγονός που θα οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης της αναπαραγωγής των βιβλίων. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του υπουργείου. Επιδιώκει να μετατρέψει τη δωρεάν διανομή των βιβλίων από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση αναγκάζοντας τους γονείς να καλύψουν τη χορήγηση των βιβλίων με δικά τους έξοδα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι να «συνηθίσουν» την ανυπαρξία βιβλίων και την αντικατάστασή τους από φωτοτυπίες και cd στο όνομα του ψηφιακού βιβλίου. Το υπουργείο παιδείας με την κατάργηση του Οργανισμού Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της καθυστέρησης.

Καλούμε το Δ.Σ  της ΔΟΕ να καταγγείλει την  επιλογή του Υπουργείου και της κυβέρνησης, και να καλύψει συνδικαλιστικά:
    Τους συλλόγους διδασκόντων να μην καλύψουν το πρόβλημα, να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς και να προγραμματίσουν μαζί με τους  συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. και με τους συλλόγους γονέων,  κοινές συνελεύσεις  ενημέρωσης και απόφασης  πρωτοβουλιών αγώνα  ώστε  να μπλοκάρουν την διάθεση χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές γι’ αυτό το λόγο.
    Τους συλλόγους Π.Ε. να απαιτούν την άμεση απόδοση των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές από τις ΔΕΠ και την άμεση κατανομή τους στα σχολεία.
    Εκπαιδευτικούς και γονείς να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παροχής βιβλίων σε όλα τα παιδιά.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να απαιτήσει:

Δημόσια μόνο, υψηλού επιπέδου, δωρεάν παιδεία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.  Όχι στο «Νέο Σχολείο» της αγοράς

Όχι στην κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και του ΟΣΚ.

Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π., άμεσος διπλασιασμός των χρηματοδοτήσεων των σχολείων για τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Να πάρει το υπουργείο όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να υπάρχει το σύνολο των  βιβλίων σε όλα τα παιδιά και  σε  όλα τα σχολεία  έγκαιρα , πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου