Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αναφορικά με την ανεξαρτητοποίηση της ΠΑΣΚ δασκάλων

Ανεξαρτησία ή υποκρισία;
των Γιώργου Πολάκη και Γιώργου Τζωρτζακάκη



Πληθαίνουν οι δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης των μελών της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, αλλά και σε κατά τόπους ΠΑΣΚ (π.χ. Σύλλογος Δελμούζος). Κανονικά θα έπρεπε να μας χαροποιεί μια τέτοια εξέλιξη. Επιτέλους αυτό που συμβαίνει στους δρόμους, στις πλατείες φαίνεται να επηρεάζει τα κλειστά κομματικά και παραταξιακά γραφεία. Επιτέλους κάποιοι που φώναζαν με όλη τους τη δύναμη είναι τιμή μου που είμαι ΠΑΣΟΚ (στο συνέδριο της ΔΟΕ τον Ιούνιο 2011), αυτοί που έβλεπαν κινδύνους στις κινητοποιήσεις του κόσμου, που δήλωναν ότι χωρίς το μνημόνιο δε θα πληρώνονταν οι συντάξεις και οι μισθοί (στοιχείο που είναι απολύτως ψευδές) άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική. Όμως κάποιες δεύτερες σκέψεις, μας κάνουν να αμφιβάλλουμε, τόσο για τις προθέσεις των συγκεκριμένων διαφοροποιήσεων όσο και της λειτουργίας τους.

Ζήτηματα ιστορίας
1. Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης της ΠΑΣΚ μας θύμισε τις ανάλογες ανεξαρτητοποιήσεις της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ) εκεί γύρω στο 1987 όταν το υπουργείο βρισκόταν σε ‘διάλογο’ με τους φοιτητές. Ανεξαρτητοποίηση που δεν εμπόδισε μετά από λίγο καιρό, την ΠΑΣΠ να κάνει εκδηλώσεις με κυβερνητικά στελέχη.
 2   Γιατί ανεξαρτητοποιήθηκαν τώρα, και όχι στο συνέδριο της ΔΟΕ τον Ιούνη;  Πίστευαν και διέδιδαν ότι το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο δε θα επηρέαζαν τον πιο κακοπληρωμένο κλάδο. Τώρα συνειδητοποίησαν ότι τους έλεγαν ψέματα. Ότι με το μεσοπρόθεσμο έχουμε απώλειες ήδη 300 ευρώ και πλέον και με το μισθολόγιο μάλλον θα χάσουμε παρά θα κερδίσουμε.
Ποια η λειτουργία της διαφοροποίησης
Τώρα που κατάλαβαν ότι ο επίσημος πολιτικός φορέας τους έχει αποφασίσει να πληρώσει η εργαζόμενη κοινωνία το «μάρμαρο» της κρίσης και όχι τα λαμόγια που κερδοσκόπησαν, τι θα κάνουν;

• Θ’ αρχίσουν να βομβαρδίζουν με γράμματα όπου θα τους καλούν ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους;
• Δε θα τους κάνουν like στο facebook;
• Δε θα ξαναφωτογραφηθούν μαζί με υπουργούς και υφυπουργούς;
• Θα τους κρατήσουν μούτρα και δε θα ξαναπαίξουν μαζί τους, μέχρι να ξαναμπούν στον ίσιο δρόμο του σοσιαλισμού;
Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και στο τέλος Ιούνη, όταν διεξαγόταν το συνέδριο της ομοσπονδίας, και ήταν γνωστά κάποια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, τα οποία θα μείωναν δραματικά τους μισθούς μας η ΠΑΣΚ δε θυμήθηκε να αντιδράσει. Πότε ξύπνησε;; Όταν ανακοινώθηκε η περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης! Δηλαδή μείον 50 ευρώ το μήνα (αναδρομικά από 1.7.11). Όμως τα υπόλοιπα μέτρα του μεσοπρόθεσμου (εισφορές 3% στο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών αναδρομικά από 1/1, μείωση αφορολόγητου) προκαλούν πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στους μισθούς μας.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και σήμερα που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει τη χειρότερη επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας (των δασκάλων μη εξαιρουμένων) αυτοί γράφουν στην τελευταία ανακοίνωση της ΔΟΕ (το κείμενο πέρασε και με την ψήφο της ΔΑΚΕ):

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ασχοληθεί με την ουσία της εκπαίδευσης η οποία υποφέρει από τα ανάλγητα μέτρα των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου και να μη χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για διαρκή λήψη όχι μόνο οικονομικών αλλά και θεσμικών μέτρων που επιφέρουν εργασιακό μεσαίωνα.
Όταν σε τέτοιες συνθήκες εσύ απλά ΚΑΛΕΙΣ το υπουργείο αντί για να προετοιμάζεις πιο σοβαρά την αντίδραση τότε αντιλαμβάνεστε ότι η δήλωση ανεξαρτησίας δεν είναι παρά σκέτη υποκρισία

Για να συντομεύουμε: Θεωρούμε ότι η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι αφετηρία για αντιπαράθεση με τον επίσημο πολιτικό τους φορέα, για την οργάνωση νέων αγώνων, για τη συγκρότηση του μετώπου που θα υπερασπίζεται το δημόσιο τομέα. Μάλλον λειτουργεί ως ομπρέλα για να τους προστατέψει από τη διαμαρτυρία του κόσμου. Για να βγουν από το κάδρο του συνυπεύθυνου, για να φύγει η ρετσινιά του κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να μη γίνουν και οι ίδιοι αποδέκτες της οργής του κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι το μέλος της 15μελούς γραμματείας της ΠΑΣΚ Δ. Ζανετούλης, σε ενημέρωση του ΔΣ του συλλόγου δασκάλων της Ρόδου που έκανε στις 6/9/11 (ανεξαρτητοποίηση της ΠΑΣΚ από ΠΑΣΟΚ), μας ανακοίνωσε ότι: Θα σας ενημερώσω για κάτι που εάν είχε συμβεί πριν τον Ιούνιο του 2011 το αποτέλεσμα των εκλογών στο σύλλογο Ρόδου (όπου η ΠΑΣΚ έχασε την πλειοψηφία) όσο και στο πανελλήνιο (όπου απώλεσε μια έδρα από το ΔΣ της ΔΟΕ) θα ήταν διαφορετικό! Αυτό τους ένοιαξε!
 Γι’ αυτό και η διαφοροποίηση τώρα, και όχι στο συνέδριο τον Ιούνη που θα έδινε άλλη δυναμική στο πρόγραμμα δράσης. Γι’αυτό και ανεξαρτητοποίηση και όχι πολιτική διαφοροποίηση όπως έκανε μια πολύ πιο αξιοπρεπής φουρνιά συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ όταν εφαρμόστηκε το πρώτο σταθεροποιητικό πρόγραμμα το 1985 επί Σημίτη που δημιούργησε άλλα κόμματα. Η διαπλοκή ΠΑΣΟΚ – Παράταξης ΠΑΣΚ – Μηχανισμού Διοίκησης είναι μεγάλη. Σημειώνουμε ενδεικτικά:
• συναντήσεις της ΠΑΣΚ με την Υπουργό Παιδείας παράλληλα με το συνέδριο της ΔΟΕ,
• συνάντηση με υπουργό-υφυπουργό παιδείας στο συνέδριο της ΠΑΣΚ το Φλεβάρη του 2011
• συμμετοχή προϊσταμένων στο ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ
• πριμοδότηση μελών της ΠΑΣΚ στις κρίσεις διευθυντών
• Πλήρης ταύτιση με τις επιλογές της διοίκησης σε αρκετές περιπτώσεις

Όπως είναι προφανές όλα τα παραπάνω δε μπορούν να κρυφτούν πίσω από μια δήλωση ανεξαρτητοποίησης. Η ρετσινιά του κυβερνητικού συνδικαλιστή δε φεύγει μ’ ένα απλό πλύσιμο – δήλωση. Απαιτεί ακριβώς τις ενέργειες που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια της απεργίας του 2006 (συγκρότηση επιτροπών αγώνα, πολιτικοποίηση της αντιπαράθεσης, επιδίωξη συντονισμού με άλλους κλάδους, κινητοποίηση της κοινής γνώμης κτλ). Τίποτα από όλα αυτά δε συμβαίνει. Η ΠΑΣΚ λόγω της δύναμης που έχει (σε θεσμικό επίπεδο) θα μπορούσε άνετα να συνδράμει στην επανάληψη σκληρής αντίδρασης όπως έκανε το 2006. Αλλά συγνώμη! Τότε κυβέρνηση ήταν η ΝΔ όχι το ΠΑΣΟΚ……

  Συγχωρέστε μας τον τόνο του κειμένου. Δεν προέρχεται από την αντίληψη ότι έχουμε το αντικυβερνητικό και επαναστατικό αλάθητο, αλλά όταν και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας καταλαβαίνει ότι το επίδικο της συγκυρίας είναι η πτώχευση της κοινωνίας με όρους Μπανανίας, για να σωθούν οι τράπεζες και οι πιστωτές τότε η δήλωση ανεξαρτητοποίησης της ΠΑΣΚ από τους υπαλλήλους της Τρόικας και των τραπεζών απλά είναι χωρίς αντίκρισμα.


 Υ.Γ. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η υποκρισία της ΠΑΣΚ και να φανεί ότι η δήλωση ανεξαρτητοποίησης δεν είναι παρά μια συγκροτημένη κίνηση που εντάσσεται στο γενικότερο πολιτικό της λόγο συστήνουμε να διαβαστεί το κείμενο του συναδέλφου Αλεξάκη Δημήτρη: Ιδεολογική γραμμή της ΠΑΣΚ: Αδιέξοδα και αυταπάτες



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου