Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Persona non grata


Οι εκπαιδευτικοί δε θα γίνουμε κομπάρσοι στην  παράστασή σας…

Για όσους έχουν πάει στρατό, οι χειρότερες αλλά και πιο αστείες αναμνήσεις που τους έρχονται στο νου έχουν να κάνουν με εκείνο το προκλητικό αλλά άρτια σκηνοθετημένο θέατρο που στηνόταν όποτε ένας ανώτερος αξιωματικός επισκεπτόταν μια μονάδα. Τα πάντα τακτοποιούνταν και βάφονταν, ξαφνικά το στρατόπεδο πλημμύριζε από απορρυπαντικά και ήδη ατομικής υγιεινής, οι τουαλέτες και οι θάλαμοι άστραφταν, οι φαντάροι ήταν φρεσκοκουρεμένοι, ξυρισμένοι και με σιδερωμένες στολές, τα όπλα γυαλισμένα, το φαγητό εκλεκτό και … ένα μπουκάλι κρασί σε κάθε τραπέζι. Οι υψηλοί επισκέπτες γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα ότι το καλοστημένο θέατρο δεν είχε καμία σχέση με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον στρατό και την καθημερινότητα που βιώνουν οι φαντάροι. Ως γνήσιοι πρωταγωνιστές όμως, κάρφωναν ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο στόμα, έβγαζαν έναν δεκάρικο και έφευγαν…
Με ένα αντίστοιχο παράλογο, κυνικό και προκλητικό θέατρο, φαίνεται ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την εκπαιδευτική χρονιά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Εδώ και μέρες υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την ημέρα του αγιασμού θα παραστεί στους Φούρνους η υπουργός Παιδείας και όχι μόνο… Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα έρθουν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του τόπου εκείνη την ημέρα στους Φούρνους, η πρόθεσή τους έγινε φανερή από το προκλητικά παραπλανητικό σκηνικό που στήνουν για τις ανάγκες της παράστασής τους, που κινείται στα όρια της γελοιότητας: το Γυμνάσιο βάφτηκε σε δυο μέρες, βιβλία αναζητήθηκαν (από τις διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Σάμου) παντού προκειμένου να σταλούν στους Φούρνους μήπως και καλυφθούν οι ανάγκες των εκεί σχολείων, ενώ για πρώτη φορά, με προσλήψεις αναπληρωτών, η χρονιά ξεκινάει χωρίς να υπάρχουν στους Φούρνους κενά σε εκπαιδευτικούς. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι αν βρέθηκε η μαθήτρια που θα δώσει την ανθοδέσμη…
Τους ενημερώνουμε ότι εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν ανήκουμε σε κάποια άλλη καθυστερημένη φυλή που θα μας ξεγελάσουν με «καθρεφτάκια». Γνωρίζουμε καλά ότι τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας θέλουν να «δραπετεύσουν» την ημέρα του αγιασμού σε ένα μικρό νησί επειδή δεν μπορούν να παίξουν το θέατρό τους σε μεγάλα σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και τους βεβαιώνουμε ότι και εδώ θα αισθανθούν το ίδιο ανεπιθύμητοι.
Τους ενημερώνουμε ότι όσα ωραία λόγια και να πουν δε θα ξεχάσουμε ούτε στιγμή ότι είναι αυτοί που με την πολιτική τους οικοδομούν την κοινωνία της βαρβαρότητας, των εκατομμυρίων ανέργων της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ότι είναι αυτοί που έχουν σηκώσει τα τελευταία χρόνια αμέτρητες φορές το χέρι τους για να ψηφίσουν νόμους και «συμφωνίες» που υποδουλώνουν και καταστρέφουν το λαό και τον τόπο, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου. Ότι είναι αυτοί που μέσα σε δυο χρόνια θέλουν να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει στην δημόσια εκπαίδευση από την πρώτη μέχρι την τελευταία της βαθμίδα. Ότι και να θέλαμε δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι την ίδια ακριβώς στιγμή που θα παίζουν το θέατρό τους στους Φούρνους, στην Ικαρία, όπως και αλλού, οι μαθητές (και με αυτή τη λέξη δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για όλους τους μαθητές) δε θα μπορούν να φτάσουν στο σχολείο τους γιατί δεν θα υπάρχουν μεταφορές, όπως άλλωστε συνέβη και πέρσι για ενάμιση μήνα, και ότι ακόμη και να φτάσουν δε θα βρουν βιβλία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, αλλά ούτε και δάσκαλο για το ολοήμερο αν το δημοτικό σχολειό τους είναι ολιγοθέσιο.
Τέλος τους ενημερώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα δεχτούν να γίνουν κομπάρσοι στην παράστασή τους και ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε και στους Φούρνους να έχουν την υποδοχή που τους αρμόζει.

Τα ΔΣ:  της ΕΛΜΕ Ικαρίας & Φούρνων
                            του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου