Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ




Το υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο για τους αναπληρωτές επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη γενικότερη πολιτική του σχετικά με το  σχολείο της αγοράς που επιδιώκει να εδραιώσει. 
Η εγκύκλιος αποτυπώνει τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, μια πολιτική που εκπορεύεται από τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ 1 και 2, από τη συμφωνία της Κυβέρνησης με το ΔΝΤ, την ΤΡΟΙΚΑ και την Ε.Ε. που στόχο έχουν τον περιορισμό των εργασιακών, κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας  και νεολαίας.
Το   νέο σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου θα λειτουργήσει με τους χειρότερους οιωνούς από το Σεπτέμβρη, αφού σε αυτό θα γίνουν οι λιγότεροι στην ιστορία διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση πιστή στα προστάγματα ΕΕ και ΔΝΤ επεκτείνει την  ελαστικοποίηση της εργασίας στην εκπαίδευση, εντείνει την ανασφάλεια και την ομηρία των νέων εκπαιδευτικών, καταργεί κάθε δυνατότητα κατοχύρωσης του δικαιώματος στην εργασία, βάζει νέα εμπόδια για την εργασία στην εκπαίδευση και μετατρέπει τη μόνιμη εργασία σε άπιαστο όνειρο για τους νέους συναδέλφους.
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο:
1.    Αποσιωπείται αν οι εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από το απεχθές καθεστώς των ΕΣΠΑ. Διατηρείται με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα, από το υπουργείο, να κάνει τις  προσλήψεις με όποιο καθεστώς κρίνει και αποκρύπτονται από τους εκπαιδευτικούς οι όροι εργασίας τους. Υποδηλώνεται η επέκταση και η κυριαρχία των ΕΣΠΑ .
2.    Μένει ανοιχτή η δυνατότητα εισαγωγής του θεσμού του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Επεκτείνεται  η ελαστική εργασία και επιδιώκεται η θεμελίωσή της στα επόμενα χρόνια, αφού οι μόνιμοι διορισμοί θα είναι μηδενικοί.
3.    Δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών από προηγούμενες χρονιές.  Δηλαδή μπαίνουν στον πίνακα κατάταξης με μηδενική προϋπηρεσία, άσχετα αν πέρυσι εργάστηκαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο νόμος 3848/10 εφαρμόζεται άμεσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι καμιά κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων δεν υπάρχει όση προϋπηρεσία και αν έχεις.
4.    Το υπουργείο ξέρει ότι οι όροι γαλέρας και ο μη υπολογισμός της προϋπηρεσίας θα οδηγήσουν  σε μαζικές αρνήσεις. Γι' αυτό χρησιμοποιεί την ποινή ως εργασιακό εκβιασμό!!! Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο προσπαθεί  να ποινικοποιήσει και να «τιμωρήσει» την άρνηση αποδοχής πρόσληψης με το χειρότερο τρόπο, με ποινή δύο χρόνων στέρησης του δικαιώματος υποβολής αίτησης πρόσληψης αναπληρωτή.

5.    Επαναφέρεται το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας,  όπως ορίζει ο ν. 3848/10, ως προϋπόθεση για διορισμό και επαναλαμβάνει  τη μεταβατική  χρονική περίοδο για πτυχία πανεπιστημίου που δεν χρειάζονται παιδαγωγική επάρκεια. Ιδιαίτερα για την παιδαγωγική επάρκεια μιλάει για εξάμηνα σεμινάρια από τμήματα πανεπιστημίου, θυμίζοντας τα σεμινάρια των 400 ωρών για την ειδική αγωγή.

    Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη βασική επιλογή της κυβέρνησης να ολοκληρώσει με ταχύτητα όλα τα μέτρα οικοδόμησης του σχολείου της αγοράς εν μέσω καλοκαιριού. Η  κατάθεση του εκτρωματικού νόμου για τα ΑΕΙ, η επιτάχυνση της διαδικασίας των κρίσεων των στελεχών και η προετοιμασία του νέου τοπίου με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, λειτουργούν στην παραπάνω λογική. Ο στόχος τους είναι ένα σχολείο που θα λειτουργεί με όρους αγοράς, ένα σχολείο φθηνό, ένα σχολείο απαξιωμένο, ένα σχολείο με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση, με αυξημένο αριθμό μαθητών στην τάξη. Ένα σχολείο  με  ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, όπου κυρίαρχο ρόλο θα παίζει ο διευθυντής manager, με το σύλλογο διδασκόντων διακοσμητικό στοιχείο και στην καλύτερη περίπτωση απλό θεατή και εκτελεστή των εντολών του Υπουργείου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ πρέπει να μας βρουν απέναντι από σήμερα.
Πρέπει άμεσα το ΔΣ της ΔΟΕ να καταγγείλει αυτούς τους σχεδιασμούς και να απαιτήσει από το Υπουργείο μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, ακύρωση των ΕΣΠΑ και πληρωμή των εκπαιδευτικών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να καλέσει τους νέους εκπαιδευτικούς να μην κάνουν δήλωση για αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και ωρομίσθιοι. Οι νέοι εκπαιδευτικοί που βλέπουν το φάσμα της ελαστικής εργασίας, της ανασφάλειας και της ανεργίας να τους πνίγει συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά με την παρουσία μας στον καθημερινό αγώνα στις πλατείες της οργής,  συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις για την εκπαίδευση στη Πλατεία Συντάγματος, στις πλατείες της κάθε γειτονιάς, και προετοιμαζόμαστε για έναν θερμό Σεπτέμβρη.  Έναν Σεπτέμβρη που θα μας βρει προετοιμασμένους για αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή της Κυβέρνησης του  Κεφαλαίου, του ΔΝΤ, της Ε.Ε.  των Μνημονίων και των μέτρων τους.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
  • Όχι στο «νέο σχολείο» της αγοράς. Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο. Δίχρονη δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  • Καμία συγχώνευση/κατάργηση σχολείου. Καμία περικοπή δαπανών, διορισμών, προσλήψεων, μισθών και επιδομάτων.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.  Κατάργηση της ωρομισθίας, του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και του αναπληρωτή ΕΣΠΑ. Όχι στην ελαστική εργασία και στην άρση της μονιμότητας. Κάλυψη όλων των αναγκών, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μαζικοί διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου. Μόνιμος διορισμός όλων των εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου