Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Το κίνημα νίκησε - απούσα η ΔΟΕ στις διώξεις συναδέλφων

Δήλωση
των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων- Κινήσεων-Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Καλούση Ακρίτα 6974750410
 Παπασπύρου Νίκο 6975308409
14/7/2011

Οι κοινωνικοί αγώνες δε ποινικοποιούνται!

Την Δευτέρα 11 του Ιούλη έγινε η δίκη των αγωνιστών κατοίκων της Ιεράπετρας που είχαν κάνει κατάληψη του δημαρχείου της πόλης με αίτημα τη μη κατάργηση  του νοσοκομείου, την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας υγείας προς όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Το νοσοκομείο σύμφωνα με το σχεδιασμό  Λοβέρδου, υπουργού υγείας της κυβέρνησης του κεφαλαίου, του ΔΝΤ και του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,  υποβαθμιζόταν σε κέντρο υγείας ή κάτι ανάλογο και οδηγιόταν στο κλείσιμό του.
Οι κάτοικοι της πόλης, όπου πρωτοστάτησαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,  δημιούργησαν μια επιτροπή κοινωνικών φορέων για την υπεράσπιση και τη μη κατάργηση του νοσοκομείου. Με συνελεύσεις αποφάσισαν τη κατάληψη του δημαρχείου με στόχο να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα και  να πιέσουν τις τοπικές δημοτικές αρχές   για ανάληψη  αγωνιστικών πρωτοβουλιών για το θέμα. Ήταν ένας αγώνας ουσιαστικά ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για συρρίκνωση και υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.
Το γεγονός πήρε μεγάλη έκταση και ιδιαίτερα αυτό της κατάληψης (26/5 έως 10/6),  όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα Έγινε το πρώτο  θέμα πολιτικής και κοινωνικής συζήτησης  και αντιπαράθεσης στην κοινωνία της Ιεράπετρας, δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπου με λάσπη  και συκοφαντίες, σε προσωπικό και συλλογικό  επίπεδο, προσπαθούσαν "τσαλακώσουν" την εικόνα των ανθρώπων της κατάληψης. Οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό. Η κοινωνία της Ιεράπετρας αγκάλιασε την κατάληψη και υπερασπίστηκε το δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν υγεία σε όλους, κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΤΡΟΪΚΑΣ. Μάλιστα υπάρχει και κείμενο με 2.500 υπογραφές όπου οι κάτοικοι δηλώνουν καταληψίες του δημαρχείου και ζητούν να δικαστούν και αυτοί!
 Ο δήμαρχος, στις πρώτες μέρες της κατάληψης, έκανε αναφορά στην εισαγγελία για το γεγονός της κατάληψης του δημαρχείου, με αποτέλεσμα  εκείνη ,αυτεπάγγελτα, να ασκήσει δίωξη σε 14 άτομα της επιτροπής κατάληψης με την κατηγορία διατάραξης οικιακής ειρήνης από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση. 
Όλο το προηγούμενο διάστημα και μέχρι τη δίκη οι αγωνιστές της κατάληψης έβγαλαν ανακοινώσεις, οργάνωσαν συζητήσεις και καλούσαν τον κόσμο στην «πλατεία της οργής» στην Ιεράπετρα για συνέχεια του αγώνα και τη σύνδεσή του με τα γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης.
Αποκορύφωμα όλης αυτής της δραστηριότητας ήταν τη μέρα της δίκης, 11 Ιούλη, στο ειρηνοδικείο να  συγκεντρωθούν περίπου 300 άτομα και να παρευρεθούν  στην μικρή αίθουσα του ειρηνοδικείου. Η απόφαση ήταν αθωωτική και μάλιστα στη διάρκεια της δίκης οι μάρτυρες κατηγορίας άλλαξαν σχεδόν τις μαρτυρίες τους,  με αποτέλεσμα να μην στοιχειοθετείται καμία κατηγορία. Η θετική εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι η τοπική κοινωνία αγκάλιασε τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων κατοίκων, αλλά και στο κύμα συμπαράστασης προς τους διωκόμενους.
 Η κατάληψη έληξε στις 10 Ιούνη ύστερα από απόφαση του Τιμοσίδη (Υφ.Υγείας) ότι το νοσοκομείο δεν καταργείται, ότι αναβαθμίζεται σε Γ΄ επίπεδο εφημερίας και ότι θα προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές
Υπήρξε μια μεγάλη νίκη του αγωνιζόμενου λαού  της Ιεράπετρας, που όχι μόνο υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια υγεία, το δικαίωμα του αγώνα ενάντια στην ποινικοποίησή του, αλλά   και δικαιώθηκε στη συνείδηση των εργαζομένων  και νομικά.  Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε μια μικρή κοινωνία όπως αυτή της Ιεράπετρας όπου οι δυνάμεις του δικομματισμού συγκέντρωναν εκλογικά το 85%, κατόρθωσαν να συσπειρώσουν τον  κόσμο (εργαζόμενους, νεολαία, ηλικιωμένους) ενάντια στην τρομοκράτηση και το φόβο,   να εκτεθούν  προσωπικά και συλλογικά και τελικά να βγουν νικητές!
Ο κυβερνητικός- κρατικός – γραφειοκρατικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ στη  ΔΟΕ έμεινε για μια ακόμη φορά θεατής των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Με την απόφασή του να μη στείλει εκπρόσωπο στη δίκη απέδειξε ότι είναι υπερασπιστής της κυβερνητικής πολιτικής  και των μνημονίων, όχι όμως των διωκόμενων συναδέλφων!
Εμείς παρευρεθήκαμε στη δίκη ως μάρτυρες υπεράσπισης και δηλώσαμε με την παρουσία μας  αλληλέγγυοι στον αγώνα του λαού της Ιεράπετρας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Η παρουσία μας δεν ήταν απλά συμβολική μιας και υπήρχαν αρκετοί σύντροφοι των Παρεμβάσεων στην Ιεράπετρα.
Σε αντίθεση με τη ΔΟΕ υπήρχαν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από συλλόγους Π.Ε., ΕΛΜΕ, πολιτιστικούς συλλόγους, αγροτικούς συλλόγους και από διάφορους άλλους κοινωνικούς φορείς.
Ο αγώνας των κατοίκων της Ιεράπετρας άφησε μια μεγάλη αγωνιστική παρακαταθήκη και δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε μείζονα κοινωνικά θέματα ως εκπαιδευτικοί και να συμβάλλουμε στη δημιουργία του μετώπου παιδείας – εργασίας-  υγείας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων αγαθών, για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του ΔΝΤ, του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, για έξοδο από Ε.Ε. και το Ευρώ.


Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ –Ε.Ε. - ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου