Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

 
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
 ΓΙΑ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ
Το ΥΠΔΒΜΘ επιχειρεί την τροποποίηση της άθλιας ατομικής σύμβασης των νηπιαγωγών της παράλληλης στήριξης (ΕΣΠΑ) προς ακόμη αθλιότερη κατεύθυνση.
Η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ξεκινά νέα επίθεση στον κόσμο της ελαστικής εργασίας.  Απέναντί τους έχουν την οργή των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων που με μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις και με συνελεύσεις σε όλες τις πλατείες της χώρας απαιτούν την ανατροπή της κυβέρνησης της Ε.Ε και του ΔΝΤ.
Το ΥΠΔΒΜΘ καλεί τους/τις συναδέλφους νηπιαγωγούς που εργάζονται στην παράλληλη στήριξη να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας.                    
Στην εγκύκλιο μάλιστα με τίτλο:  «Τροποποίηση συμβάσεων εκπαιδευτικών Νηπιαγωγών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»  αναφέρεται ότι μετά από «διοικητική επαλήθευση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πράξεων υποδείχθηκε η τροποποίηση συμβάσεων των νηπιαγωγών καθώς το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών σύμφωνα με την Φ. 32/190/81670/Γ1/20/7/2007 Υ. Α. (ΦΕΚ 1420/β/8/8/2007) το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών…… διαφέρει από των δασκάλων».
Επιδιώκει έτσι το υπουργείο να μειώσει τις αποδοχές των συναδέλφων μας – προφανώς με αναδρομική ισχύ φέτος και με πρόβλεψη – προειδοποίηση ότι αυτό θα ισχύσει και την επόμενη χρονιά με «τροποποίηση του οδηγού υλοποίησης» του έργου.
Οι νεοφιλελεύθεροι «άρχοντες» του ΥΠΔΒΜΘ, αφού πρώτα φρόντισαν να μειώσουν τους διορισμούς των μονίμων εκπαιδευτικών του 2010 στο 1/3 σε σχέση με αυτούς που έγιναν το 2009, αφού μείωσαν τις προσλήψεις αναπληρωτών από τον τακτικό προϋπολογισμό στο ½ και προχώρησαν σε προσλήψεις μέσα από το ΕΣΠΑ, αφού προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της μαζικής αντίστασης του εκπαιδευτικού κινήματος, να γίνουν οι προσλήψεις ημερομίσθιων εκπαιδευτικών, χωρίς κατοχύρωση προϋπηρεσίας και ασφαλιστική κάλυψη, προχωρούν τώρα στην αύξηση του ωραρίου εργασίας των νηπιαγωγών και στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων.    
Ακόμα η συγκεκριμένη εγκύκλιος που εξέδωσε το ΥΠΔΒΜΘ αποκρύπτει με τεχνητό τρόπο ό,τι  αφορά το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και όχι το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών. Για την κατοχύρωση του ωραρίου οι νηπιαγωγοί έχουν κινητοποιηθεί και διεκδικήσει δυναμικά (θέτοντας ερωτήματα στο Υπουργείο, καταθέτοντας υπομνήματα για τη νομική κατοχύρωση του ωραρίου τους, κάνοντας παραστάσεις διαμαρτυρίας και συναντήσεις στο Υπουργείο) διεκδικώντας:
·          τη νομική κατοχύρωση του, αλλά και
·          την κοινή αντιμετώπιση με την υπόλοιπη πρωτοβάθμια εκπαίδευση 
Επιπλέον όταν κάνουμε την αναγωγή σε 45λεπτες διδακτικές ώρες  που ισχύει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση  οι νηπιαγωγοί  εργάζονται:
·         Στο κλασικό τμήμα 30  διδακτικές ώρες
·         Στο ολοήμερο (πρωινή βάρδια)   26.6 διδακτικές ώρες
·         Στο ολοήμερο (απογευματινή βάρδια)  28.6 διδακτικές ώρες
·         Στο ολοήμερο με πρωινή ζώνη (πρωινή βάρδια)  30 διδακτικές ώρες
·         Στο ολοήμερο με πρωινή ζώνη (απογευματινή βάρδια) θα έχουν 33.3 διδακτικές ώρες
Αυτό δηλαδή  που ισχύει στην πραγματικότητα είναι ότι οι Νηπιαγωγοί έχουν συνυφασμένο διδακτικό ωράριο με αυτό του Νηπιαγωγείου που αυξήθηκε το 2007  και οι διδακτικές ώρες δεν είναι σε καμία περίπτωση 22,5, όπως τους ζητείται να υπογράψουν. 
Θεωρούμε επιπλέον εμπαιγμό από τη μεριά του ΥΠΔΒΜΘ προς  τους/τις συναδέλφους της  ελαστικής εργασίας και της ανασφάλειας, που προσλήφθηκαν  για το συγκεκριμένο έργο (της Παράλληλης Στήριξης) να υπογράφουν  άλλες συμβάσεις απ’ αυτές που υπόγραψαν αρχικά και διαφορετικές ώρες (λιγότερες) από αυτές που δούλεψαν.

Επειδή όμως τα   προβλήματα των νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των προβλημάτων του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι ατομική απόφαση και προκύπτουν στα πλαίσια  της γενικότερης επίθεσης και αρπαγής των εργασιακών δικαιωμάτων μας, αλλά και των γενικότερων αλλαγών στο σύνολο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, όπου ο καθένας από μας θα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και θα είναι δύσκολη η από κοινού διεκδίκηση καλούμε:
- τη ΔΟΕ να σταθεί αποφασιστικά στο ζήτημα  και να καλύψει συνδικαλιστικά και νομικά όλους/όλες τους/τις συναδέλφους, ώστε να μην υπογραφεί καμία τέτοια επαίσχυντη τροποποίηση  σύμβασης
- Να διεκδικήσει αποφασιστικά  το θέμα της νομοθετικής κατοχύρωσης του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών στα πλαίσια και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και  να μην το παραπέμψει στο μέλλον.
- Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε να πάρουν ανάλογες αποφάσεις – καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη εγκύκλιο
- Οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις

              Ο εμπαιγμός και εκβιασμός του ΥΠΔΒΜΘ δε θα περάσει!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου