Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αντίσταση, Résistance, Widerstand…



Η επιχείρηση κατεδάφισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης από την κυβέρνησης της τρόικας συνεχίζεται… Στόχος αυτή τη φορά η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (μετά τα αγγλικά) σε δημοτικά και γυμνάσια. Με πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις το Υπουργείο «Παιδείας» καταργεί τη δυνατότητα επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας που είχαν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου και επιβάλλει ουσιαστικά τη δημιουργία αποκλειστικά «γαλλόφωνων» ή «γερμανόφωνων» σχολείων. Έτσι, με την απόφαση αυτή ο μαθητής- για τον οποίο, υποτίθεται, κόπτεται πρώτα απ’ όλα το Υπουργείο- έχει δύο επιλογές (σύμφωνα πάντα με το υπουργείο): είτε να εγκαταλείψει το σχολείο του σε αναζήτηση κάποιου άλλου που θα έχει επιβιώσει η γλώσσα που μάθαινε, είτε να πάρει απαλλαγή από το μάθημα και να μάθει την ξένη γλώσσα στο φροντιστήριο!
Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τους σκοπούς αυτής της άθλιας κυβέρνησης που στο όνομα που στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους (δηλ. της σωτηρίας των τραπεζών) δεν διστάζει να καταργήσει κατακτήσεις δεκαετιών, να ξεπουλήσει όλο τον δημόσιο πλούτο, να εκμηδενίσει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, ούτε φυσικά για τους θεράποντες αυτής της πολιτικής όπως η προϊσταμένη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Τσολερίδου, την οποία επισκέφθηκαν την Παρασκευή 10 Ιούνη συνάδελφοι εκπαιδευτικοί γαλλικών και γερμανικών,  μαζί με μέλη των ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ και της ΕΛΜΕ Λέσβου. 
Η κ. Τσολερίδου εξέφρασε την διαφωνία της  όχι όμως επί της ουσίας αλλά στο επίπεδο των «ιδιαίτερων συνθηκών στα νησιά», υποστήριξε δε με θέρμη τα κυβερνητικά μέτρα όπως οι συγχωνεύσεις σχολείων και απέδειξε πως γι αυτήν όπως και για κάθε στέλεχος που υπηρετεί αυτή την κυβέρνηση η δημόσια παιδεία δεν είναι παρά ένα βαρίδι. Ας μιλήσουμε λοιπόν με την μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνουν, τη «γλώσσα» της αντίστασης και της ανατροπής! Όλες, όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Λέσβου, Τετάρτη 15 Ιούνη, 11 το πρωί, μπροστά στα κεντρικά Λύκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου